Roso-lehti 1

Tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen Roso-lehti! Vaikka ei se ihan pelkkä lehti olekaan. Lehden sisällön tekevät omaehtoiset, taiteesta ja luovasta tekemisestä kiinnostuneet tyypit ympäri Suomen. Siksi Roso voi olla vähän mitä vaan.

Roso-lehti 1 | 2020

Mikä ihmeen Roso?

Tässä Roso-lehden ensimmäisessä numerossa esitellään jo pidempään Roson toiminnassa mukana olleiden taiteentekijöiden teoksia. Tulevissa numeroissa voi olla juuri sinun töitäsi.

Lue lisää

Aivan liikaa biisejä jäi tietokoneiden ja puhelimien muistien syövereihin, tekstejä luonnoslehtiöihin ja kuvataidetta nojailemaan tekijöidensä seiniin. Liian moni taiteen tekijä jäi vaille samanhenkistä seuraa, ja liian paljon hienoa taidetta jäi vaille kokijaa. Tarvittiin paikka, jossa ihmiset saavat äänensä kuuluviin, teoksensa kaikkien nähtäville ja mahdollisuuden löytää yhteistyökumppaneita ja oppia uutta. 

Kaikki yhden ja saman katon alla

Roso-tuotanto, eli tuttavallisemmin Roso, luotiin vastaamaan kysyntään. Se on näytölläsi nyt näkyvä lehti, digitaalinen taiteilijayhteisö ja yhteisön jäseniä tukeva tuotantotiimi. Roson poikkitaiteellisessa yhteisössä on mahdollista testata ideoitaan, löytää yhteistyökumppaneita, oppia sekä opettaa muille uutta ja saada teoksiaan kaikkien nähtäville. 

Rosossa ei kuitenkaan tarvitse välttämättä olla taiteilija tai edes kiinnostunut taiteista. Yhteisössä voit perustaa monenlaisia proggiksia tai vaikka oman pajan juuri sinua kiinnostavasta aiheesta. Se voi olla taiteen ohella vaikka pelejä, liikuntaa, keskustelua tai käsitöitä. Keksi itse ja kerro siitä myös muille.  Kaiken yhdessä tekemisen ei tarvitse myöskään tähdätä julkaistavaksi. Rosolla saa vain hengata tai katsella etäämmältä. Yhdelle tekeminen ja toiselle oleilu voi olla se tärkein ja siistein juttu. 

Jos et ole vielä mukana, tule mukaan! Jos olet jo mukana, anna teostesi puhua puolestaan ja anna myös muiden nähdä tai kuulla ne. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus ottaa tila haltuun ja tehdä siitä juuri sellainen kuin sinä ja minä halutaan. Yhtä lailla tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus kehittää omia taitoja ja verkostoitua. Meillä Roso-tuotannon työntekijöilläkään ei ole vielä tarkkaa kuvaa siitä, minkälainen Rososta lopulta muotoutuu, tai miltä Roso näyttää ja kuulostaa vaikkapa vuoden päästä. Alkamassa on siis matka, jonka kulkuun jokainen voi vaikuttaa. Kuulutpa sitten Roson taiteilijayhteisöön tai haluat vain tsekata täällä näkyvää taidetta, olet olennainen ja tärkeä osa meitä. 

Kaikki valta kansalle

Synonyymisanakirjan mukaan rosoinen on särmikäs, aaltoileva, uurteinen, karhea ja hiomaton – ihan kuin ihminen ja elämäkin. Sinä ja minä. Tämän vuoksi me halutaan, että Roso näyttää, tuntuu ja kuulostaa kaikilta jäseniltään. 

Roso ei siis missään nimessä ole valmis, eikä me työntekijät haluta olla yksin päättämässä siitä, mikä on hyvää, kunnollista ja julkaisun arvoista taidetta. Tästä syystä myös jokaisella Roson jäsenillä on mahdollisuus osallistua halutessaan julkaistavan materiaalin valintaan ja nyt ruudullasi näkyvän lehden toimittamiseen. Maailma tarvitsee erilaisia ihmisiä, tarinoita, ajatuksia ja monenlaista taidetta. Tervetuloa laittamaan oma lusikkasi soppaan!

Seuraava Roson jäsenten teoksia esittelevä Roso-lehti julkaistaan keskiviikkona 19.8. Valmiiden teosten tulee olla valmiina ja toimitettuna Roso-tiimille sunnuntaihin 26.7. mennessä.  Voit ilmoittaa teoksesi Roso-lehteen tästä. Samalla voit myös ilmoittautua mukaan Roso-lehden toimitustiimiin. Ilmoittaminen on tarkoitettu Roson jäsenille, jos et ole vielä Roson jäsen, voit ilmoittautua jäseneksi täältä.

Sampo Riskilä, Vastaava ohjaaja

Roso-Tuotanto