Kalevi Helvetti

Taiteilija Kalevi Helvetti irvistää kädet nyrkissä. Hänellä on yllään musta silinterihattu ja viitta. Kasvot on maskeerattu valkoisella värillä, silmät mustattu ja otsalle on piirrety musta alaspäin oleva risti.

Roson tiimin muotokuvat syntyivät Kalevi Helvetin kynästä

Outsidertaiteilija, muusikko Kalevi Helvetti teki Roso-tuotannon henkilöstön muotokuvat ja perhepotretin. Hän on muusikkona, esiintyjänä, runoilijana, kirjoittajana ja kuvataiteilijana tunnetun Pertti Kurikan alter ego. Kalevi Helvetin tyyli on suoraviivaista punkkia, joka flirttailee tuonpuoleisen kanssa ja muistuttaa meitä kuolevaisuudesta.

Kalevi Helvetin maailma on visuaalisesti mustavalkoinen, mutta sisällöllisesti se leikittelee kapinan mahdollisuudella, viekoittelee huumorillaan ja on loppujen lopuksi inhimillisyydessään yhtä sävykäs kuin maailma nyt.

Veikko Halmetoja

Kuvataidekriitikko ja kuraattori Veikko Halmetoja luonnehtii Helvettiä seuraavasti:

”Kalevi Helvetti on kokonaistaideteos, joka koko olemassaolollaan kertoo niistä mahdollisuuksista, mitä taiteidenvälisyys nykytaiteen kentällä tarjoaa. Performanssi, runous ja kuvataide yhdistyvät tavalla, jossa mitään osa-aluetta ei olisi ilman toista. Kalevi Helvetin piirrokset sisältävät usein tekstiä. Ne ovat eräänlaisia sarjakuva-aforismeja, jotka hylkäävät kaiken näennäissyvällisen pohdiskelun. Kalevi Helvetin aforismit eivät kelpaisi teepusseihin eikä kuolinilmoituksiin. Tekstin lyhyt rytmi ja nasevat äyskäisyt ovat olennainen osa kuva-alan sommittelua. Niitä on mahdoton irrottaa kontekstistaan. Osa kokonaisuutta on performanssihahmo, saatanalliseksi alter egoksi kutsuttu Kalevi Helvetti, jona Kurikka näyttäytyy mielellään aina nykytaideyhteyksissä.

Hänen teostensa piirrosviiva on tasavahva, mutta se nykii rytmikkäästi. Aihepiiri liikkuu Raamatusta biologiaan ja usein siinä on apokalyptisia viittauksia. Piirrosten eläinhahmot ovat arkkityyppisiä ja universaalisti tunnistettavia.

Kalevi Helvetin maailma on visuaalisesti mustavalkoinen, mutta sisällöllisesti se leikittelee kapinan mahdollisuudella, viekoittelee huumorillaan ja on loppujen lopuksi inhimillisyydessään yhtä sävykäs kuin maailma nyt.”

Kalevi Helvetti viettää vuonna 2021 10-vuotistaiteilijajuhlaa. Helvetti on saanut alkunsa vuonna 2011 julkaistusta loppuunmyydystä c-kasettiäänitteestä, jossa Helvetti kertoo kauhujuttuja.  Lukuisten live-esiintymisien lisäksi Kalevi Helvetillä on yksityisnäyttelyitä sekä hän on ollut mukana mm. Mäntän kuvataideviikoilla 2016. Meksikolainen kustantaja Ediciones Hungria on julkaissut Helvetin runoista ja piirrustuksista kirjan. Vuonna 2019 Helvetti edusti Suomea Outsider-taiteen messuilla New Yorkissa ja Perttis Choise (Pertin valinta) Pop up -kaupassa Lontoossa, Pariisissa ja Brysselisssä. Kurikka valittiin Kettukin vuoden taitelijaksi vuonna 2019.