Roson tarina

Roson matka levymerkistä kohti poikkitaiteellista taiteilijayhteisöä

Roso-tuotannon idea on hyvin yksinkertainen: yhdistää taidetta tekevät ihmiset tekemään yhdessä taidetta. Roson kautta voi siis löytää sopivia tyyppejä omaan projektiinsa, tavata uusia ihmisiä, vaihtaa mielipiteitä samoista asioista kiinnostuneiden kesken sekä promota omia duunejaan. Roso on yhdistelmä keskustelufoorumia, verkkomediaa, taiteilijaportfoliota ja DIY-tuotantoalustaa
Mustavalkokuvassa muusikko Riku Turpeinen nojaa kitarakoteloon ja katsoo kohti.
Mental Beauty Records syntyi muusikko Riku Turpeisen ajatuksesta. Kuva: Ville Kujala
Kare Poutanen näppäilee keskittyneenä akustista kitaraa studiossa.
Mental Beauty Recordsin artisti Kare Poutanen studiossa. Kuva: Ville Kujala

Vuoden 2016 Moniäänirockin jälkeen muusikko Riku Turpeinen sai idean, että mielenterveystoipujille pitäisi olla oma levymerkki. Idea oli myös Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n mielestä niin hyvä, että toiminnalle myönnettin rahoitus jo saman vuoden lopussa. Maaliskuussa 2017 perustettiin Mental Beauty Records – mielenterveystoipujille ja kehitysvammaisille suunnattu levymerkki ja kulttuuripaja.

Saatiin paljon demoja, joista valittiin ja julkaistiin ensimmäiset sinkut. Sitten ruvettiin kuitenkin miettimään, että tulipahan perustettua taas yksi levy-yhtiö-tyyppinen ratkaisu, jossa pomot päättävät, mikä kelpaa julkaistavaksi ja mikä ei. Haluttiin toimia enemmän Rosonkin takana olevan Kukunorin arvojen mukaan, eli avoimesti ja hyvällä pokalla. Avattiin koko homma ja alettiin ideoimaan.

Mental Beauty Recordsiin tulleista demoista, kirjeistä ja viesteistä huomattiin, että jengi osaa vaikka mitä: yksi ei soittanut mitään, mutta sanoituksia oli kertynyt pöytälaatikkoon. Toinen taas sävelsi suvereenisti, mutta biiseiltä puuttui esittäjä. Tajuttiin, että nämä tyypit täytyisi yhdistää keskenään ja antaa heille vapaat kädet. Katsotaan sitten mitä tapahtuu. Jengi asui kuitenkin ihan eri puolilla Suomea, joten homman piti onnistua etänä.

Helmikuussa 2018 kolme muusikoista koostuvaa työryhmää tarttui haasteeseen ja alkoi tehdä yhdessä musiikkia tapaamatta toisiaan kasvokkain koko prosessin aikana. Mental Beauty Records julkaisi testistä syntyneet räppi- ja indierock-biisit Oudot laulut vol 1 -EP:nä toukokuussa 2018. Biisien lisäksi syntyi netissä toiminut Kulttuuripaja Stage, jonka kautta aikaisemmin itsekseen duunanneet laulajat, muusikot, säveltäjät, sanoittajat ja biitintekijät pääsivät tutustumaan toisiinsa ja tekemään yhdessä musaa.

Levymerkistä lehdeksi

Stage oli suosittu ja toimi hyvin, joten ruvettiin miettimään, että biisien ympärille olisi luontevaa tuoda myös kuva- ja sanataidetta. Miksei sitten samalla podcasteja, vlogeja tai oikeastaan mitä tahansa luovaa sisältöä. Luovat tyypit voisi tehdä yhteistyötä ja tutustua toisiin luoviin tyyppeihin. Samalla kaikki voisi oppia uusia taitoja ja opettaa omiaan muille.

Ei haluttu rajata kohderyhmääkään enää niin tarkasti, joten laajennettiin sitäkin huolella. Roso-tuotanto on tarkoitettu kaikille ulkopuolisuutta kokeville tai syrjäytymisvaarassa oleville nuorille aikuisille sekä myös sotealan ammattilaisille – Roso-yhteisössä oppiminen ei tapahdu “ylhäältä alas”, vaan kaikkiin suuntiin.

Tällä hetkellä meidän Roso-tiimi rakentaa siis Mental Beauty Recordsin perustaman pohjan päälle poikkitaiteellista taiteilijayhteisöä ja julkaisualustaa, Roso-lehteä. Siinä kuka vaan yhteisön jäsen voi saada julkaistua omia teoksiaan, jotka voi olla tekstiä, kuvaa, videoa, ääntä tai jotain ihan muuta – Roso on juuri sellainen, jollaiseksi me kaikki se tehdään. Me halutaan, että te Rososta kiinnostuneet otatte sen haltuun ja näytätte, millainen teidän Roso on. Jos sulla siis on jo tarkka visio, vasta muotoa hakeva ajatus tai vaikka kysymys, laita meille viestiä! Kaikki ideat on hyviä, ja yhdessä tekemällä niistä tulee vielä parempia.

Tervetuloa Roson messiin. Tien pinta voi olla rosoinen ja suuntakin vaihtua kesken matkan, mutta kuka liian tasaisesta tykkäisikään!

Keväällä 2020
Roso-tiimi

Trumpetisti, rumpali ja kosketinsoittaja esiintyvät Alppipuiston vanhassa puisessa huvipaviljongissa. Paviljongin pylväät ja jalusta on graffitien peitossa.
Organ Free Resofestin MBR-Stagella Helsingin Alppipuistossa 2019. Kuva: Harri Kentala
Levynkansi, jossa taustalla oranssin-vihreitä, vauhdikkaita siveltimen vetoja ja päällä valkoinen teksti Oudot laulut Vol. 1.
Mental Beauty Recordsin ensimmäinen verkossa yhteistuotantona syntynyt julkaisu Oudot Laulut Vol.1. Mental Beauty Recordsin viimeinen julkaisu, Oudot Laulut Vol.4, julkaistiin joulukuussa 2019.