Vuoden 2016 Moniäänirockin jälkeen muusikko Riku Turpeinen sai idean, että mielenterveystoipujille pitäisi olla oma levymerkki. Idea oli myös Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n mielestä niin hyvä, että toiminnalle myönnettin rahoitus jo saman vuoden lopussa. Maaliskuussa 2017 perustettiin Mental Beauty Records – mielenterveystoipujille ja kehitysvammaisille suunnattu levymerkki ja kulttuuripaja.
Saatiin paljon demoja, joista valittiin ja julkaistiin ensimmäiset sinkut. Sitten ruvettiin kuitenkin miettimään, että tulipahan perustettua taas yksi levy-yhtiö-tyyppinen ratkaisu, jossa pomot päättävät, mikä kelpaa julkaistavaksi ja mikä ei. Haluttiin toimia enemmän Rosonkin takana olevan Kukunorin arvojen mukaan, eli avoimesti ja hyvällä pokalla. Avattiin koko homma ja alettiin ideoimaan.
Mental Beauty Recordsiin tulleista demoista, kirjeistä ja viesteistä huomattiin, että jengi osaa vaikka mitä: yksi ei soittanut mitään, mutta sanoituksia oli kertynyt pöytälaatikkoon. Toinen taas sävelsi suvereenisti, mutta biiseiltä puuttui esittäjä. Tajuttiin, että nämä tyypit täytyisi yhdistää keskenään ja antaa heille vapaat kädet. Katsotaan sitten mitä tapahtuu. Jengi asui kuitenkin ihan eri puolilla Suomea, joten homman piti onnistua etänä.
Helmikuussa 2018 kolme muusikoista koostuvaa työryhmää tarttui haasteeseen ja alkoi tehdä yhdessä musiikkia tapaamatta toisiaan kasvokkain koko prosessin aikana. Mental Beauty Records julkaisi testistä syntyneet räppi- ja indierock-biisit Oudot laulut vol 1 -EP:nä toukokuussa 2018. Biisien lisäksi syntyi netissä toiminut Kulttuuripaja Stage, jonka kautta aikaisemmin itsekseen duunanneet laulajat, muusikot, säveltäjät, sanoittajat ja biitintekijät pääsivät tutustumaan toisiinsa ja tekemään yhdessä musaa.
Stage oli suosittu ja toimi hyvin, joten ruvettiin miettimään, että biisien ympärille olisi luontevaa tuoda myös kuva- ja sanataidetta. Miksei sitten samalla podcasteja, vlogeja tai oikeastaan mitä tahansa luovaa sisältöä. Luovat tyypit voisi tehdä yhteistyötä ja tutustua toisiin luoviin tyyppeihin. Samalla kaikki voisi oppia uusia taitoja ja opettaa omiaan muille.
Ei haluttu rajata kohderyhmääkään enää niin tarkasti, joten laajennettiin sitäkin huolella. Roso-tuotanto on tarkoitettu kaikille ulkopuolisuutta kokeville tai syrjäytymisvaarassa oleville nuorille aikuisille sekä myös sotealan ammattilaisille – Roso-yhteisössä oppiminen ei tapahdu “ylhäältä alas”, vaan kaikkiin suuntiin.
Tällä hetkellä meidän Roso-tiimi rakentaa siis Mental Beauty Recordsin perustaman pohjan päälle poikkitaiteellista taiteilijayhteisöä ja julkaisualustaa, Roso-lehteä. Siinä kuka vaan yhteisön jäsen voi saada julkaistua omia teoksiaan, jotka voi olla tekstiä, kuvaa, videoa, ääntä tai jotain ihan muuta – Roso on juuri sellainen, jollaiseksi me kaikki se tehdään. Me halutaan, että te Rososta kiinnostuneet otatte sen haltuun ja näytätte, millainen teidän Roso on. Jos sulla siis on jo tarkka visio, vasta muotoa hakeva ajatus tai vaikka kysymys, laita meille viestiä! Kaikki ideat on hyviä, ja yhdessä tekemällä niistä tulee vielä parempia.
Tervetuloa Roson messiin. Tien pinta voi olla rosoinen ja suuntakin vaihtua kesken matkan, mutta kuka liian tasaisesta tykkäisikään!
Keväällä 2020
Roso-tiimi