Huhtanen levittää Iloismin ilosanomaa

Yksityiskohta Paula Huhtasen iloisen värikkäästä veistoksesta.
Kuva: Vilma Rimpelä

Iloismin luoja Paula Huhtanen - vuoden 2020 ITE-taiteilija

Maaseudun sivistysliitto valitsi Paula Huhtasen historian ensimmäiseksi ITE-taiteilijaksi vuonna 2020. Huhtanen levittää Iloismin ilosanomaa.

Kuka olet?

Olen Paula Huhtanen, historian ensimmäinen nimetty vuoden 2020 ITE-taiteilija. Tienraivaaja. Olen äiti, isoäiti ja asun pienellä hevostilalla Nokian Sarkolan kylässä.

Matkasi vuoden ITE-taitelijaksi?

Ensimmäiset työt syntyivät teini-ikäisenä, kun asuin Lapissa. Kuvataide ja teatteri-ilmaisu olivat silloin minua kiinnostavat harrastusmuodot. Olen opiskellut teatteri-ilmaisua. Kuvataide on kulkenut mukanani varhaisista nuoruusvuosista. Silloin harrastusvaihtoehdot olivat kovin rajalliset ja minä tartuin niihin tosi hanakasti. Taide oli minulle pelastusrengas. Nuori Paula pohti, että mikä oli yleisesti hyväksyttyä ja mitä muut ajattelevat. Nykyisin en mieti tuollaisia asioita enää yhtään. Ainoa asia, joka merkitsee minulle nyt, on olla rehellinen itselleni ja muille.

Matkani taiteilijaksi on ollut pitkä – 40 vuotta. Se on monien valintojen summa. Olen käyttänyt vapauttani valita. Tämä on ollut oikea elämän ”vuoristorataa”. Mukana on ollut onnea ja epäonnea eikä matkani ole ollut mitenkään suoraviivainen. Olen luopunut monesta, mutta saanut myös tilalle paljon. Itselläni taiteen tekeminen on jatkuvaa tuotekehitystyötä. En ole oikein osannut brändätä itseäni. Olen ajattellut, että eikö nämä taideteokset puhu puolestani? Jos verrataan musiikkimaailmaan, niin minua kiinnostaa biisit; sävellykset, sanoitukset ja sovitukset enemmän kuin artistit. 

Punahiuksinen Paula Huhtanen katsoo kohti suoraan ja avoimesti, pieni hymynkare huulilla.

Taidettasi on sanottu iloismiksi. Mitä se on?

Vaikea kysymys. Ilo on muutakin kuin tunne. Ilo on mieliala ja siihen liittyy tyytyväisyyttä ja onnentunnetta. Iloismi on myönteisesti motivoiva aate tai suunta. Siinä on leikkisyyttä ja lempeyttä itseä kohtaan. Olisin tyytyväinen, jos katsoja saisi taiteestani mielihyvänaaltoja. Se haluaa muistuttaa meitä vapaudesta valita. Ja tämä valinnan vapaus erityisen tärkeää nyt poikkeusoloissa. Meillä on paljon vapauksia; voidaan valita esimerkiksi oma ammatti ja ihmiset, joiden kanssa ollaan tekemisissä jne. Lempeys ja leikkisyys ovat tärkeitä iloisimin arvoja. Maailmassa on niin paljon negatiivisuutta. Iloismilla haluan muistuttaa siitä, että asiat ovat hyvin. Siihen auttaa esimerkiksi kiitollisuuslistan laatiminen. Silloin näet konkreettisia asioita, jotka ovat hyvin. Esim. puhdas vesi, asunto, lämpöä, ravintoa. Kaikilla meillä on asioita, jotka ovat hyvin.

Sinut on valittu vuoden 2020 ITE-taitelijaksi. Mitä se tarkoittaa?

Tunnustus on hieno huomionosoitus taiteelleni ja osaamiselleni. Toimeliaisuuteni ja taiteeni huomioitiin merkittävällä tavalla. Saan olla ITE-taiteen kentällä keulakuvana edustaa koko alaa. Saan kertoa itetaitelijoiden työstä ja asemasta. Haluan tuoda esiin kuinka hienoja ja monipuolisia tekijöitä ITE-taiteen kentällä on. Uusia taiteilijoita löytyy koko ajan lisää. 

Mietin myös, että miten yhteiskunta voisi tukea tällaista työtä? ITE-taiteen tekijät ovat taiteen kentässä marginaalissa.  Jos saisimme resursseja lisää, se toisi työtä ja toimeentuloa monille esim. matkailualalla ja sillä voisi olla suurempi rooli maaseudun elävöittämisessä. Lisäksi minulla on tulossa Ilomantsiin oma näyttely heinä-elokuussa; Ilo ylimmillään Katri Vala Kulttuurikeskuksessa.

Miten kannustaisit ihmisiä luovuuteen ja ITE-taiteen pariin?

Kaikki lähtee siitä halusta ja tahdosta jos on pienikin motivaatio tekemiseen niin kannustaisin kokeilemaan. Oma juttu löytyy kyllä. Esim. öljyvärimaalaus. Hankit värit ja lähdet tekemään. Aluksi voi tuntua hankalalta. Sitten löydätkin itsesi piirtämästä sarjakuvaa, joka viekin mennessään. Kannustan kokeilemaan. Kulttuuri ylipäätään luo paljon hyvinvointia ja se on tosi tärkeää On myös tutkittu, kuinka vähän me käytämme luovuutta. Käytämme vain 3% omasta luovuuskapasiteetista. Kannustan tekemään arjessa asioita eri tavalla. Mieti mikä estää sinua tarttumasta toimeen? Kädentaidot tarjoavat tekemiselle ihan rajattomat mahdollisuudet. Aloita esim. siitä miten tiskaat. Kokeile tiskaamista vaikka niin että vihellät melodioita samalla tai järjestämällä astiat eri tavalla tai tiskaamalla eri paikassa. Arjen luovuudessa rutiineja voi rikkoa tietoisesti. Haluan muistuttaa meitä kaikkia, että meissä on hirveästi potentiaalia ja rohkaisen tarttumaan toimeen heti. Kirjan kirjoittaminen voi alkaa esim. joka päivä kirjoitettavasta kirjeestä itselle. Älä luovuta – käytä luovuutta!

ITE-taide lyhyesti

ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta. Lyhennesana ITE viittaa sanayhdistelmään ”itse tehty elämä”. ITE-taide on tekijänsä elinympäristöön, kulttuuriseen taustaan ja kokemusmaailmaan sitoutuvaa taidetta – tapa elää esteettisiä arvoja korostavaa hyvää elämää.

ITE-taide on oman aikamme kansantaidetta. Perinteisessä kansantaiteessa korostuivat kollektiivisuus ja traditiosidonnaisuus. ITE-taiteessa ne on korvattu yksilöllisellä taiteilijuudella ja omaperäisellä luovuudella. Siinä missä perinteinen kansantaide edusti ennen kaikkea esteettisesti korkeatasoista käsityötä, nykykansantaide on kätevyyteen ja kekseliäisyyteen perustuvaa kansanomaista kuvataidetta.

ITE-taiteilijat työskentelevät taidemaailman ulkopuolella ja esittävät teoksiaan omassa arjen ympäristössään. He ovat itseoppineita, mikä tarkoittaa sitä, ettei heillä ole koulutusta taiteen tekemiseen. ITE-taiteilijat eivät pidä ammattitaiteilijoita esikuvinaan tai tarvitse ohjausta ja harrastuspiirin tukea taiteen tekemisessä.

(Lähde: https://itenet.fi/)

Ilo ylimmillään näyttelyn info:

Ilo ylimmillään – vuoden ITE-taiteilija Paula Huhtanen. Katri Vala Kulttuurikeskus, Katri Valan tie 1, Ilomantsi, 1.7.–30.8.2020 ti–la klo 10–15 sekä su 16.8. klo 12–13. Suljettu 19.–20.6. Vapaa pääsy.

Linkkejä:

ITE-taiteen juhlavuoden 2020 julkaisu

https://msl.fi/julkaisu/ite-taiteen-juhlavuoden-2020-julkaisu/

ITEnet-sivusto: www.itenet.fi

Sivustolta löytyy ITE-ympäristöistä oma kokonaisuutensa: https://itenet.fi/ite-ymparistot/

Paula Huhtasen kotisivut: www.paulahuhtanen.fi

Kuvat: Vilma Rimpelä

Kirjoittanut: Riitta Huttunen Paula Huhtasen puhelinhaastattelun pohjalta