Green Care on luontoon liittyvää toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Keskeisessä osassa on ohjattu luontokokemus. Toiminnan kolme peruselementtiä ovat luontoperustaisuus, kokemuksellisuus ja osallisuus.
Tässä verkkotyöpajassa olemme muun muassa etsineet luonnosta omia voimapaikkoja, sellaisia luontoympäristöjä, joista saamme voimaa ja elvymme. Olen ohjannut luonnossa toteutettavat tehtävät ja harjoitteet videoilla ja ryhmäläisten on ollut mahdollista toteuttaa harjoitukset omassa tahdissa omassa lähiluonnossa Rimpilä kertoo.
Kokemuksia on jaettu porukalla viikoittain kokoontuvassa chatissä ja samalla on käyty keskustelua myös luontokuvista. Harjoituksia on dokumentoitu tekstein ja valokuvin ja niitä on jaettu yhteisessä ryhmässä hyvässä hengessä.
Rimpilän mukaan luonto antaa paljon mahdollistuuksia itsetutkiskeluun. Ovathan monet taiteilijat ja runoilijatkin ammentaneet inspiraatiota luonnosta ja peilanneet luontoa vertauskuvien avulla ihmisyyteen. Luonnon avulla on mahdollista tutustua myös syvemmin omaan itseen, itselle tärkeisiin asioihin sekä myös sellaisiin asioihin, joista omassa elämässä olisi hyvä päästää irti.
Green Caren taustalla vaikuttaa ekopsykologia, joka korostaa sitä, että ihminen on erottamaton osa luontoa. Luonto elvyttää ja palauttaa stressistä. Luonnossa verenpaine, syke, hengitystiheys, stressihormonien määrä sekä lihasjännitykset tutkitusti laskevat. Sen sijaan mieliala ja myönteiset kokemukset lisääntyvät luontoympäristössä.
Luonto on ollut itselleni aina tärkeä osa elämää. Olen luonnostani hakeutunut voimaantumaan ja rentoutumaan luontoympäristöön. Opiskelin nuorempana luontoyrittäjyyttä, mutta se tuntui lähinnä turistien rahastamiselta. Innostus alaa kohtaan lopahti hetkellisesti. Myöhemmin kun varsinaisesta Green Caresta alettiin puhua Suomessa laajemmin, innostuin aiheesta, Rimpilä toteaa.
Emmi-Inkeri Rimpilä on opiskellut Green Care pro -opintoja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja käynyt myös muita aiheeseen liittyviä koulutuksia ja kursseja. Hän on myös perehtynyt luontoyhteyden vahvistamisen ohjaamiseen. Rimpilän mukaan kaikki voivat hyötyä luonnon hyvinvointivaikutuksista. Green Care on laaja kattotermi, jonka alle mahtuu monenlaista toimintaa johon voi kuulua jopa terapeutin järjestämää terapiaa tai kevyimmässä muodossa luonnossa virkistäytymistä.
Luonto on loppumaton aarreaitta kokemuksille ja elämyksille. Luonnon keskellä voimme kokea olevamme yhtä luonnon kanssa, osa suurta kokonaisuutta, Rimpilä kiteyttää.
Luonto on loppumaton aarreaitta kokemuksille ja elämyksille. Luonnon keskellä voimme kokea olevamme yhtä luonnon kanssa, osa suurta kokonaisuutta.
Artikkelin kuvat: Nata Lappi