Uusi yhteisöllinen Roso-lehti päästää taiteilijat ääneen

Roso kääntää toimitustyön päälaelleen ja antaa nuorille mahdollisuuden päättää mikä on julkaisun arvoista taidetta. Nuorten taiteeseen pääset tutustumaan uudessa neljästi vuodessa verkossa ilmestyvässä Roso-lehdessä. Sisällön ovat tuottaneet taiteesta ja luovasta toiminnasta kiinnostuneet erityisryhmien taiteilijat, joiden ääni ei kuulu valtamedioissa. 

Synonyymisanakirjan mukaan rosoinen on särmikäs, aaltoileva, uurteinen, karhea ja hiomaton – ihan kuin ihminen ja elämäkin. Roson työntekijät eivät halua olla yksin päättämässä siitä, mikä on hyvää, kunnollista ja julkaisun arvoista taidetta. Jokaisella Roson jäsenellä on mahdollisuus osallistua halutessaan julkaistavan materiaalin valintaan ja lehden toimittamiseen. Roso näyttää, tuntuu ja kuulostaa kaikilta jäseniltään ja siksi Roso-lehden jokainen numero voi olla ihan mitä vain.

Roso-lehden 1. numero sisältää mm. Sami Nybergin digitaidetta, laulaja-lauluntekijä Värjön folk-rockia ja Emmi-Inkeri Rimpilän maalauksia. Tutustu Roso-lehteen ja Roson taiteilijoihin osoitteessa www.rosotuotanto.fi. Roso-lehden 2.numero ilmestyy 19.8.2020.

Nettiyhteisö Roso tarjoaa monenlaista toimintaa

Roson verkossa toimivassa poikkitaiteellisessa yhteisössä on mahdollista testata ideoitaan, löytää yhteistyökumppaneita, oppia sekä opettaa muita ja saada teoksiaan kaikkien nähtäville. Rosossa järjestetään viikottaisia miittejä, tapahtumia, kilpailuja ja sparrausta asiantuntijoiden ohjauksessa. Esimerkiksi Biisilääkärin vastaanotolla voi hoitaa biisinsä kuntoon ja Netticafé’n pöydän ääreen voi istahtaa rupattelemaan. Roson toiminta tapahtuu Slack:ssä, Youtube:ssa, Discord:ssa ja Twitch:ssä.

“Roson toiminnan kautta olen saanut uusia yhteistyökumppaneita musiikin tekemiseen ja arvokasta palautetta ja kannustusta taiteen tekemiseen. Verkkolehti antaa uudenlaista näkyvyyttä omalle taiteelle.” Roson jäsen Emmi-Inkeri Rimpilä kommentoi.

Roso-tuotanto luotiin vastaamaan kysyntään. Roson toiminnan kohderyhmänä ovat syrjäytymisuhan alla olevat 18-35 vuotiaat nuoret aikuiset, vammaiset henkilöt sekä nuorten kanssa työskentelevät sote- ja kulttuurialan ammattilaiset. Roson toiminnan tavoitteena on tukea ja vahvistaa ihmisten voimavaroja sekä opiskelu- ja työelämävalmiuksia luovan toiminnan kautta.

“Me halutaan mahdollistaa sellainen toimintaympäristö, jossa jokainen voi tuoda osaamisensa ja taitonsa näkyväksi ja samalla tavata muita samoista asioista kiinnostuneita. Verkko tarjoaa tähän loistavat puitteet. Viimeistään koronakevät on osoittanut sen, että verkko voi toimia myös yhtä luontevana sosiaalisen vuorovaikutuksen ja luovan toiminnan alustana kuin fyysinen ympäristö”, kertoo Roso-tuotannon vastaava ohjaaja Sampo Riskilä.

Roso-tuotanto on osa kulttuurin ja hyvinvoinnin liitto Kukunori ry:n toimintaa ja sen rahoituksesta vastaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Lisätietoja:

Sampo Riskilä, vastaava ohjaaja Roso-tuotanto

sampo.riskila@kukunori.fi 

040 732 8115

LADATTAVAT KUVAT MEDIALLE

Emmi-Inkeri Rimpilän maalaus “Karhun morsian”

Kuvateksti: Emmi-Inkeri Rimpilä käyttää maalauksissaan vesiliukoisia öljyvärejä, Vedic Art -maaleja tai akryylimaaleja. Hän on ammentanut teokseensa “Karhun morsian” inspiraatiota monissa eri kulttuurissa esiintyvistä myyteistä ja taruista, joissa naisen ja karhun välille syntyy suhde. 

Kuva: Emmi-Inkeri Rimpilä/Roso-tuotanto

Sami Nybergin digiteokset “Hai zombi” ja “Peikko”

Kuvateksti: Sami Nyberg on digitaiteilija, joka on pitänyt kuusi näyttelyä. Sami yhdistää taiteessaan valokuvausta ja kuvankäsittelyä.

Kuva: Sami Nyberg/Roso-tuotanto

Biisilääkäri-kuva

Kuvateksti: Biisilääkäri Kentalan virtuaalisella vastaanotolla hoidetaan biisit kuntoon.

Kuva: Harri Kentala//Roso-tuotanto