Roson kevät 2024 – Mitä tulikaan tehtyä?

Kuva, jossa studiopöytä, kaksi tuolia ja etuallla videokamera.

Roso-tuotannon kevät on ollut jälleen täynnä erilaisia ilmaisia työpajoja ja muuta mieletöntä settiä. Messiin ovat mahtuneet muun muassa peli-, räppi-, biisinkirjoitus- ja musiikkituotantopajat, rap-freestyle-rinki sekä viikottainen musatuotannon striimi. Tämän lisäksi järjestettiin yksipäiväinen biisileiri ja suosiota nauttinut räppihaaste, mutta kevätkausi tuo tullessaan vielä muun muassa musiikki- ja pelijulkaisuja sekä open mic -livetapahtuman!

Kuva, jossa ihmisisä istuu studiossa katse oikeaan laitaan. Etualalla kosketinsoitin.
Päivän biisileirillä oli paljon porukkaa.

Päivän biisileiri

Lauantaina 17.2. järjestettiin päivän mittainen biisileiri Roso-tuotannon toimitiloissa Malmilla, jonne kokoontui 10 biisinikkaria eri puolilta Suomea. Osallistujat jakaantuivat kolmeen biisinkirjoitustiimiin, joiden ohjaajina toimivat Väinö Wallenius, Harri Kentala sekä Aleksi Lemola. Ideana oli kirjoittaa biisejä from the scratch -periaatteella ja tavoitteeksi otettiin yksi biisi per ryhmä. Kuuden tunnin puurtamisen, lukuisten kahvibreikkien ja tilauspizzojen ryydittämän päivän loppusaldoksi saatiin neljä valmista biisiä, joiden demot kuunneltiin päivän päätteeksi. Myös osallistujien hymyistä päätellen päivä oli menestys. 

Palautetta osallistujilta:

 

”Sain kadonneen motivaation takaisin. Oli kiva työskennellä uusien ja taitavien ihmisten kanssa. Ilmapiiri oli 10+ ja sulauduin mielestäni hyvin joukkoon vaikka välillä ongelmia ja ahdistusta sosiaalisissa tilanteissa.”

 

”Koin biisileirin erittäin hyödylliseksi. Sen kautta sain lisää inspiraatiota ja motivaatiota musiikin tekemiseen. Sen lisäksi opin uusia tapoja lähestyä musiikin tekoa, erityisesti sanoittamista ja säveltämistä. Uusien tuttavuuksien kanssa oli hauskaa ja antoisaa työskennellä, sain heiltä uusia näkökulmia ja mielenkiintoisia ideoita biisien tekemiseen. Tulisin ehdottomasti mukaan biisileirille uudelleen!”

Roso Gamesin Sisuvala-peli on inspiroitunut Suomen ja Kalevalan mytologiasta.

Roso Games

Tämänhetkinen Roson pelityöpaja Roso Games on loppusyksystä kesän alkuun ulottuva työpaja, jossa käydään läpi pelin kehitystä ja opetellaan koodaamista ammattilaisen johdolla. Roso Gamesin kevät huipentuu pelijulkaisuun, jota työstetään kaksi kertaa viikossa alusta alkaen yhdessä. Tämän kevään pelijulkaisu on pian täällä, mutta sitä odotellessa voi pelailla viime vuoden peliä:

Sisuvala-pelin voit ladata itsellesi täältä.

Osallistujien kommentteja:

 

”Roso games sai minut taas innostumaan pelien teosta et siitä isot propsit.”

 

”Olen tajunnut että tahdon tehdä ammatikseni pelihommia ja Roso Games on auttanut etsimään suuntaa elämässä.”

 

Musatuotantojubat

Roson oma viikoittainen musiikkituotannon striimi on pyörinyt koko kevään tiistaisin klo 12 Roso-tuotannon Twitchissä. Striimissä on kevään mittaan keretty jubailla muun muassa levareista, lauluharmonioista ja AI:sta musiikkituotannossa. Striimien aiheiksi nostetaan katsojien toiveita ja muissa workshopeissa esiin tulleita ilmiöitä, haasteita ja ahaa-elämyksiä.

Roso-tuotannon studiolla striimataan ja keskustellaan musiikkituotannosta joka tiistai klo 12–13.

Kuukauden biisi

Emma-palkitun tuottaja-kirjoittaja Väinö Walleniuksen vetämä biisinkirjoitustyöpaja, jossa nimensä mukaisesti tehdään biisi osallistujien ideoista soivaksi demoksi. Biisinkirjoitus eteni viikkokohtaisten tehtävien mukaan: Viikko 1 verse, Viikko 2, Kertsi, Viikko 3, intro, outro ja C-osa, Viikko 4 valmis biisi. Kevään aikana työryhmissä valmistui kolme upeaa biisiä. Kuukauden biisi jäi kesätauolle 7.5. 

Fiiliksiä osallitujilta:

 

”Pääsin heti selkeästi paremmin biisien kirjottamisen makuun, itsenäisesti tekeminen (kaikissa asioissa) takkuaa melko usein, mut kun aikatauluja yms nii tulee tehtyä ja muutenki kyllä jotenkin pääsi asiaan yllättävänki enemmän mitä ois ajatellu.”


”Sain uusia hyviä vinkkejä sekä aktivoitua itseäni. Verkostoiduin myös.”

 

Collaboration Station

Musiikkituotannon työpaja Collaboration Station on joka keskiviikko klo 14.30. Pajaan ovat tervetulleita kaikki oman musiikkikappaleen tuotannosta kiinnostuneet, kaikentasoiset tekijät. Työpajassa on mahdollista työstää omasta ideasta tai demosta valmis julkaisu yhdessä muiden tekijöiden sekä musiikin ammattilaisen, Harri Kentalan, kanssa.

Tämän vuoden ensimmäinen julkaisu oli Kali Mustikan sinkku “Dragon”. Seuraavaa julkaisua tiedossa loppukeväästä.

 

Friistailrinki

Rap-artisti Tiia Karoliinan kanssa on päässyt freestyle-räppäämään tänä keväänä keskiviikkoisin klo 17. Suositussa friistailringissä on ollut mahdollista kehittää omaa freestylea ja nauttia muiden taidoista pitäen hauskaa yhdessä. Friistailrinki jatkuu jälleen keskiviikkona 15.5.!

 

”Mä haluun kehittää mun friistailia ja mun mielest se on ihan sikamakeeta, että Roso-tuotanto järkkää niitä friistailrinkejä, koska se mahollistaa sillee ihmisiä ympäri Suomee, et voi oikeesti hypätä siihen mukaan.”

Kuva, jossa etualalla kaksi ihmistä selin kameraan, takana ihminen työpöydän ääressä läppärillä myös selin kameraan.
Roson Aleksi tuottaa biittejä joka lähtöön.

Uskalla-rap-haaste

TikTokissa ja Instagramissa järjestettiin huikean Tiia Karoliinan vetämä rap-duettohaaste, johon osallistui lopulta jopa 48 räppäriä ympäri Suomen! Osallistujien kesken raati valitsi kuusi voittajaa, jotka pääsivät Roso-tuotannon studiolle lauantaina 17.3. äänittämään eeppistä possebiisiä. Uskalla-biisi julkaistiin perjantaina 3.5. ja on kuunneltavissa kaikissa suoratoistoissa.

 

”Must oli tosi siistii osallistuu siihen. Must oli makeeta, et sit ku tavallaa oli valittu ne tyypit, ketkä tulee siihen, ni sit sille vielä tommonen niinkö…raadin kommentit! Et se oli tosi kiinnostavaa. Ja muutenkin jengi ollu tosi kannustavaa. Ja mä oon siis saanu paljon yksityisviestejä, et ’Hei, ihana aihe’ ja niinkö ’olipa hyvä verse!'”

 

Rap Workshop

Roson räppityöpaja eli Roson Rap Workshop on työpaja kaikentasoisille räppäreille. Työpajassa käsitellään räpin eri osa-alueita flowsta freestyleen maanantaisin ja keskiviikkoisin, ja paja päätetään yhteiseen possebiisiin. Kevään räppityöpajaa veti rap-artisti Tiia Karoliina, ja se päättyi maanantaina 6.5. Tämänkertaisen possebiisin tuottaa Tiian tavoin BÄMÄ-kollektiivistakin tuttu satu, ja se julkaistaan kesän alussa.

Osallistujilta kuultua:

 

”Flow, äänenkäyttö, rytmitys ja usko tekemiseen kasvanut huomattavasti tämän varrella. Ja saa palautetta tekemisestä jota voi hyödyntää joka auttaa paljon.”

 

”Tämmöiset on aivan kultaa kun tehdää yhdessä, hyvä meininki.”

 

Taikakynän luova kirjoituspaja

Innokkaiden on mahdollista järjestää myös omia työpajoja Roso-tuotannon Discordissa. Tästä mahtava esimerkki on Taikakynän luovan kirjoittamisen työpaja kokoontuu maanantaisin klo 19 keskustelemaan ja sparraamaan yhdessä tekstejä ja etsimään uusia inspiraation lähteitä.

Kuva, jossa ihminen istuu sohvalla ja katsoo selin kameraan sähkökitara kädessä.
Cepan Maailma osallistui Roson Päivän biisileirille yhdessä monien muiden taitajien kanssa.

Torstain studiosessiot

Tänä keväänä on myös kokeiltu livesessioita Roso-tuotannon studiolla. Tarkoituksena on ollut päästä tapaamaan muita tekijöitä ja sessioimaan yhdessä eikä niinkään omien projektien työstämistä. Pääpaino on ollut hiphopissa, mutta sessiot eivät poissulje muita musatyylejä. Studiosessioiden tuottaja on vastannut biiteistä ja äänityksestä.  Studiosessarit torstaisin klo 16:00 Roson studiolla.

 

Roso x Kohtaus open mic -livetapahtuma

Toukokuu huipentuu Roso-tuotannon ja kaupunkiolohuone Kohtauksen yhteiseen maksuttomaan ja päihteettömään livetapahtumaan perjantaina 31.5. klo 17–21. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran viime marraskuussa, ja sen striimitallenne on nähtävissä Roson Twitchissä.

Ilmoittautuminen kevään open miciin on auki 17.5. asti tai kunnes paikat täyttyvät. Lisätiedot ja ilmoittautumiset suoraan paikan päällä Helsingin Kohtauksessa tai Roso-tuotannon Discordissa kanavalla #roso-open-mic-31-5! Ovet auki klo 17.

Roso x Kohtaus Open Mic tulossa 31.5.!

@rosotuotanto

Roso x Kohtaus Open Mic järjestetään toista kertaa 31.5. klo 17–21. Viime vuoden tapahtumassa nähtiin upeita rap-, laulu- ja runoesityksiä. Mitä tapahtuma tällä kertaa tuokaan tullessaan? Ilmoittautuminen esiintyjäksi on vielä auki tämän viikon perjantain 17.5., joten nyt jos koskaan on tilaisuutesi päästä lavalle! Ilmoittautuminen tapahtuu suoraan Kohtauksessa tai Roso-tuotannon Discordissa (linkki biossa!). Tapahtuma on maksuton, päihteetön ja noudattaa turvallisemman tilan periaatteita. Tarjolla esityksiä, herkkuja sekä ihanaa ilmapiiriä. Tervetuloa mukaan matalalla kynnyksellä!

♬ alkuperäinen ääni - Roso-tuotanto

Lisätietoja Rososta

Vastaava ohjaaja

sampo.riskila@kukunori.fI

040 732 8115