Roso-lehti 2 | 2020
Deadline lähestyy, mitään ei ole valmiina ja pää kumisee tyhjyyttään. Yritin yhdistellä hajanaisia ajatuksia sieltä täältä Roso-lehden toisen numeron pääkirjoitukseen, mutta yksittäiset ideat sulautuivat keskenään harmaaksi mössöksi, josta ei edes se kuuluisa Erkkikään ottanut selvää. Tilanne joka on varmasti jokaiselle meistä valitettavan tuttu – tyhjän paperin kammo ja taiteilijan blokki. Idea on hukassa ja itseluottamus nollassa.
Etsin ratkaisua ongelmaan Googlen välityksellä ja törmäsin sattumalta Ylen verkkosivujen artikkeliin “Mikä on hyvää taidetta?”. Jutussa taiteen asiantuntijat Helena Sederholm ja Tuija Peltomaa antoivat vinkkejä nykytaiteen ymmärtämiseen. Sederholmin ja Peltomaan mukaan hyvässä taiteessa näkyy taiteilijan luottamus omasta itsestään kumpuavaan ideaan ja omaan luovaan toteutustapaan.
Vahvaa itseluottamusta sekä tekemisen ja luovuuden riemua löytyy Roson taiteilijoista, joista voit lukea lisää Roso-lehden numerosta 2. Tuottoisa ja monipuolinen taiteilija Satu Nekala kertoo mikä häntä ajaa taiteelliseen työhön:
”Minulla oli vain halu yrittää muotoilla massasta hahmoja. Ajattelin kokeilla osaisinko tehdä das-massasta presidentin muotokuvapatsaan. Ihmetyksekseni muotokuvapatsaat onnistuivat yllättävän hyvin.”.
MC Cepari eli muusikko Mika Leminen räppää omasta elämästään, vammaisuudesta ja yhteiskunnasta.
“Joskus vain istun tietokoneelle kirjoittamaan laulua ja teksti syntyy luontaisesti siltä istumalta. Usein näin ei tapahdu ja tulee kirjoitettua pelkkää roskaa. Sekin on tärkeä osa lauluntekoa minusta; kirjoittaa keskinkertaista tai huonoa tekstiä. Silloin oppii arvostamaan hyviä sanoituksia entistä enemmän.”, MC Cepari kuvailee työskentelyään Roso-lehdessä.
Jokainen meistä voi olla taiteilija
Roso-lehden toisen numeron teemana on Outsider-taide, joka tiivistettynä tarkoittaa apuraha-, galleria- ja koulutusjärjestelmän ulkopuolella syntynyttä taidetta. Termeinä on käytetty rinnakkain nykykansantaidetta, ITE-taidetta ja Outsider-taidetta. Kaikkia yhdistävänä tekijänä voidaan pitää taiteilijoiden ilmaisunvapautta, omintakeisuutta ja erilaisia tapoja muokata ympäristöä ja esineitä sekä jäsentää meitä ympäröivää maailmaa ja todellisuutta taiteen eri keinoin. Tähän liittyy vahvasti myös taidekentän ja koko yhteiskunnan monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden arvojen korostuminen. Vaikka Outsider terminä viittaa marginaaliin ja ulkokehään, tulisikin ennemminkin puhua insidereista. Yhdenvertaisuus, tasa-arvo sekä tekemisen ilo ja vapaus tulisi olla kaiken keskellä ja kaiken ytimessä. Voit lukea aiheesta lisää Roso-lehdestä Heini Merkkiniemen ja Esa Vienamon artikkelista.
Maailma tarvitsee erilaisia ääniä, kuvia, makuja ja hajuja. Kaiken ei tarvitse eikä pidäkään miellyttää kaikkia. Ite-taide ja Outsider-taide tuovat koko taidekenttään monimuotoisuutta ja virkistäviä näkökulmia. Ja mikä parasta, se kertoo suureen ääneen, että jokainen meistä voi halutessaan olla taiteilija. Eläköön ihmiset, eläköön taide!
P.S. Jos et ole vielä Roson vapaan, omintakeisen ja yhdenvertaisen taiteilijayhteisön jäsen, voit liittyä mukaan täältä.