Silkkipaperilintu

Ewu: Silkkipaperilintu

Silkkipaperilintu on laulaja-lauluntekijä Ewun uunituore julkaisu, jonka tiimoilta häntä haastatteli Roso-tuotannon Harri Kentala.

Ewu, tekijyys merkitsee eri ihmisille eri asioita – jotkut määrittelevät sen terapiaksi, toiset taas korostavat kommunikaatiota yleisön kanssa. Miksi sinä teet musiikkia – jota selvästi haluat tuoda myös suuremman yleisön kuultavaksi?

Siitä asti kun aloin tehdä musiikkia, en oikeastaan mieti miksi. Jos joudun sitä miettimään niin olen elämässä vähän hakoteillä. Musiikkia vain joko syntyy tai ei. Koen kuitenkin, että pidemmät tauot musiikin tekemisessä ja julkaisemisessa on siitä hankalia, että koska en tee musiikkia vain itselleni, koen että joku jossain voi tarvita jotakin mun biisiä. Mulla on omasta mielestäni musassa jotakin uniikkia annettavaa, jota ei kukaan muu pysty antamaan. Mielipiteitä voi olla, mutta tuo on yksi syy miksi teen musaa. Ennemminkin multa voisi kysyä, että jos en tee musaa, niin miksi.

Sulla on todellakin uniikkia annettavaa. Biisi ja lauluäänesi tavoittavat unenomaisen, silkkipaperinhauraan tunnelman. Pianomelodian viileä harmonia vie mut jonnekin japaniin – tulee vähän Sakamoton ”Merry Christmas Mr. Lawrence” -elokuvan teema mieleen, tiedätkö biisin? Oliko tarkoituksena viedä kuulija sinnepäin? Tuoda mielikuva origamilinnusta?

Kiitos. Tutustuin kyllä mainitsemaasi biisiin vuosi sitten ennen kuin aloin hioa tekstiä lopulliseen muotoon. Sävellellessä ilmassa oli kyllä etnistä tunnelmaa, mutta Japani ei ehkä ollut ekana mielessä. Ekassa säkeistössä pyöri kyllä alunperin taivaslyhty, joka sittemmin siirtyi paperilinnusta kertosäkeen silkkipaperlinnuksi. Mielikuva origamilinnusta on kyllä yksi mun omistakin mielikuvista! 

Syntyvätkö kappaleesi yksin vai yhdessä? Teetkö yhteistyötä mielelläsi ja jos, niin missä vaiheessa biisiprojektia?

Kappaleet syntyy yksin, ja yhteistyö kiinnostelee yleensä tuotantovaiheessa. Tietty yhdessä soittaessa oon erittäin avoin sovitusideoille ja biisin rakenteen muutoksille. Joitakin tekstejä valmiiksi hioessa voi joskus tulla ylitsepääsemättömän tuntuisia vaiheita. Tällöin tartun ammattitekstittäjää hihasta.

Itsenäisyyspäivänä 2022 sinut on kutsuttu linnan juhliin ja olet kättelyvuorossa. Mitä TV-juontaja sanoo?

Ewu – kansainvälisesti tunnettu lauluntekijä-muusikko 😀

koen että joku jossain voi tarvita jotakin mun biisiä. Mulla on omasta mielestäni musassa jotakin uniikkia annettavaa, jota ei kukaan muu pysty antamaan.

Ewu