Satumainen matka

Satu Nekalan tie vei festivaaleille

Roson yhteisöstä ja Roso-lehdestä tuttu itseoppinut taiteilija-muusikko Satu Nekala koki elämänsä seikkailun tultuaan valituksi Outsider Art Festivalin taiteilijaksi. Tämä juttu kertoo Satun ja Roson ohjaajan Caritan viestikeskustelun kautta miten Satun elämä mullistui sen jälkeen kun hän lähetti OAF-hakemuksen. Ja Satun huikea reissu jatkui vielä festareiden jälkeenkin YLE:n Kulttuuricocktail -ohjelmaan.

Teksti: Satu Nekala ja Carita Lehtniemi Kuvat ja musiikki: Satu Nekala

20.3.2020

Satu:
Moi. Tein sinne jonnilaisen massatyö ja akryyliväri systeemit siihen sähköpostiin lähetin kuvat minkä eilen neuvoit …on ainakin yritystä pelissä. En ilman sun kannustusta ois mitään sinne kehdannut laittaa.

Carita:
Mahtavaa! Hyvä Satu! 

11.9.2020

Satu:
Hei! Kiitos vielä kun kannustit mua osallistuun siihen outsider art festival kilpailuun. Eilen meillä oli verkkopalaveri jossa taidekuraattorit arvostelivat presidentin päät ja halusivat ne kaikki nähdä ja näin ollen halusivat tulla käymään täällä tampereella kotonani asti. Aivan huikean upea juttu!!! Kiitos vielä sulle suuri!!!

Carita:
Hei Satu! Onpa kiva kuulla! Olen tosi iloinen puolestasi. Muista että sinä ihan itse teit patsaat ja hakemuksen eli suurin kiitos kuuluu kyllä sinulle. 🙂

8.3.2021

Satu:
Sain kuulla viime to verkkopalaverissa koskien hesan näyttelyä et Marko Ahtisaari oli kuulemma tykännyt pressan pää kuvista ja haluaa ne mahdollisimman arvokkaasti esille. Lisäksi oli puhetta et niitä voitaisiin kipsivaloksina tehdä myyntiä varten jotenkin ja lisäksi he haluaisivat että esiintyisin Elviksenä ja laulaisin  tekemäni laulun Tarja Halosesta joka on nimeltään Hän on yksi meistä.

Mutta en uskalla vielä nuolaista ennenkuin tipahtaa.

Tuunasin jokunen vuos sitten ton kitaran pinkiksi spreillä ja kupari kultaiseksi etukopan spreijasin ja tein servetteistä noi ruusut tuohon ja lisäsin bling tarroja. Lähetin sen näyttelyn tuottajalle kuvat niin hän vastasi heti et näyttelykamaa toi kitarakin on.

Akustisen kitaran kaula on maalattu pinkiksi. Kitaran kaikukoppaan on liimattu vaaleanpunaisia ruusunkuvia ja kimalletta.

Carita:
Hieno kitara! Joo, sä oletkin sellainen kokonaistaideteos 🙂

10.8.2021

Satu:
Moi saan esittää Outsider art festivalien VIP tilaisuudessa Hesassa kolme biisiäni pleipäkkinä onneksi ikäänkuin Elviksen asussa. 

Lisäksi tekemäni biisi Tarja Halosesta pääsee radioon kun he tekevät jutskaa Outsider art festivaleista

. Ja live tv haastattelua muiden taiteilijoiden kanssa on myös tiedossa

. Kiitos vielä kerran paljon kun kannustit mua aikoinaan osallistuun kisaan!! Nyt se on poikinut jos jonkinlaista hedelmää


.Tässä on biisi OLEN TÄLLAINEN:

En ois ikinä edes osannut unelmoida asioista joita on jo tapahtunut. 

Ja äiteni pääsee samaan hotelli huoneeseen ja VIP tilaisuuteen ilmaiseksi olemme viis päivää siellä

. Ja kaikki taiteilijat saavat 200e näyttelyn jälkeen rahaa.1.9.2021

Satu:

Moi Hesassa oli aivan mahtavaa

. Sain esiintyä avajaisissa Kino Reginassa oodissa ensimmäisenä. Sen jälkeen Marko Ahtisaari avasi näyttelyn. 

Lopuksi sain vielä esittää pleipäkkinä toisen biisini

 Elvikseksi pukeutuneena. Heini tuottaja tarjosi eka iltana drinkit sky baarissa hotelli klausissa.

Satu istuu ravintolan pöydässä kuohuviinilasi edessään. Hänellä on kullanvärinen takki ja mustat, Elviksen tapaan taakse kammatut hiukset.Ja pääsimme ilmaiseksi hamiin näyttelyyn

. Mun pressapäät olivat Hamin pääovien vieressä näytillä yötä päivää

. Ja lopuksi sunnuntaina mulla oli työpaja hamissa jossa ihmiset saivat tulla kokeilemaan das massaa. Aika hyvin sinne väkeä tulikin. Satu Nekalan presidentti-veistokset ovat esillä Taidemuseo HAM:in ikkunassa. Veistokset on valaistu kohdevaloilla. Keltaisessa ikkunateippauksessa lukee Outsider art festival.

Ja sitten tuottaja Heini ja Klaus welb kuvasivat videokuvaa musta Elviksen kuteet päällä. 

Näyttelyä ennen pääsin tapaamaan taiteilija Jani Leinosta

. Hän opetti mua tekemään muottia tekemästäni Elviksen päästä. 

Ja toinen tekemämme Elvis pääsi palkinnoksi näyttelyn taiteilijalle joka oli valittu kaikkien joukosta ja Elvis patsaani kullatiin kulta värillä

. Meillä oli vain yksi vapaa päivä jolloin menimme linnanmäellä vuoristoradassa ja maailmanpyörässä. Ja mä kävin vielä autoradassa

. Mitähän muuta osaisin kertoa

. Ai niin tekemäni biisi Tarja Halosesta soitettiin radio Helsingissä näyttelyyn liittyen

. Se myös voitti silloin kolmen biisin levyraadin. 

Biisin nimi on Hän on yksi meistä. Oli aivan huikeaa koko reissu.

Elvikseksi pukeutunut Satu Nekala esiintyy lavalla.