Musiikkia ihmisyydestä

“Laita kuulokkeet korville, silmät kiinni ja uppoudu tunnelmaan” — esittelyssä Kevään 2022 musatuotantoleirin julkaisut

Keväällä 2022 järjestetty Roson musatuotantoleiri kokosi yhteen musiikin tekijöitä ympäri Suomen. Helmikuussa alkaneen uurastuksen lopputuloksena julkaistiin viisi upeaa kappaletta.

Leirin ohjaajina toimivat Roso-tuotannon äänituotannon ohjaaja Harri Kentala sekä vieraileva ohjaaja Inka Lappi. Osallistujista muodoistu viisi ryhmää, joista jokainen työskenteli tuottaakseen oman projektinsa. 

Kappaleet ovat aiheiltaan moninaisia; inspiraation lähteitä on mainittu aina kreikkalaisesta mytologiasta hääparin ensimmäiseen tanssiin. Kaikkia kappaleita yhdistää kuitenkin se, että ne ovat tavalla tai toisella kuvauksia ihmisyydestä.

Chaotic Visions – PATIENT

Chaotic Visions, eli Emilia Luiro, Jaakko Sipilä, Jonathan Pihlajaniemi, Kali Mustikka, Leonard Oakenshield ja Viivi Metso, on tamperelainen yhtye. Itseään sekalaiseksi kollektiiviksi kuvaava joukko yhdistyi bändiksi Roso-tuotannon musatuotantoleirillä. Tamperelaisuuden lisäksi jäseniä yhdistää vahva intohimo musiikkiin.

Sinkkujulkaisuaan bändi kuvailee eeppiseksi. Patient on väkevää indie progressive rockia, josta ei melankoliaa ja draamaa puutu. Yhtye haluaa heijastaa musiikissaan jäsentensä sielunelämää ja elämänkokemuksia, rankkojakin sellaisia. Kaiken taustalla on kuitenkin myös ripaus toivoa.

Yhteisen tuotannon lisäksi Chaotic Visionsinsin jäsenet tuottavat musiikkia omillaan. Musiikillisella matkallaan bändin jäsenet ovat useissa eri tilanteissa; toisilla on alla vuosien kokemus musiikin teosta, toiset vasta herättelevät uinunutta unelmaansa. “Sekalaisuudesta” huolimatta, Chaotic Visionsin tulevaisuus on lupaava.
“Tulette kuulemaan vielä tästä bändistä. Mitä vain voi tapahtua, kun on tästä porukasta kyse!” yhtye lupaa.

Chaotic Visionsin Patient-biisin kannessa leimuaa kirkaanpunainen tulenlliekki.

Patient

Chaotic Visions

aR2un Viimeinen Laulu -biisin kantta kuvittaa tummansävyinen abstrakti maalaus.

Viimeinen Laulu

aR2u

Tämä ajatus viimeisestä laulusta on vainonnut minua vuosien ajan.

aR2u

aR2u – VIIMEINEN LAULU

aR2u on yhden miehen kokoinen protesti väistämätöntä kärsimyksen ja turhuuden tunnetta kohtaan. Musiikissaan aR2u sekoittaa surutta. Artisti lainaa, ja leikkii tyylilajeilla sekä melodioilla ja sävellajeilla. aR2u näkee kauneutta vastakohdissa, kontrasteissa, dissonanssissa ja rosoudessa. Haikeus kuultaa läpi kaikesta, mutta toivoa on aina.

Artisti on paljon elämässään kokenut elämäntapamuusikko. Sinkkujulkaisujensa avulla aR2u haluaa valottaa omintakeista ja herkkää maailmaansa. Viimeinen Laulu on Roso-tuotannon kanssa yhteistyössä työstetty usvaisen kaunis ja rehellinen, uuden polven suomirock-kappale. Teos virtaa joen lailla eteenpäin ja hukuttaa kuuntelijan alleen.

Näin artisti kuvailee prosessia Viimeisen Laulun taustalla:

Tämä ajatus viimeisestä laulusta on vainonnut minua vuosien ajan. Se ei ole vain konkretisoitunut mihinkään, ennenkuin tänä keväänä kun se puristettiin ulos Roson musatuotantoleiriä varten. Sävellys ja rakenne muotoutuivat hyvin nopeasti yhteen mutta lopullinen sovitus paljastui vasta, kun aloimme rakentaa sanoitusta.

Viimeinen Laulu on tehty sillä ajatuksella, että jos tämä olisi minun viimeinen lauluni, niin haluaisin laittaa siihen kaikki paukut. Niinpä kuulet biisin kasvavan jatkuvasti ja yhtäkkiä huomaat, että hyppäsimme yhdessä sinne kaikkein syvimpään päätyyn. Tavoittelimme eteeristä ja hieman hypnoottista tunnelmaa, kauniita harmonioita ja syvää tulkintaa.

Laita kuulokkeet korville, silmät kiinni ja uppoudu tunnelmaan. Anna musiikin viedä. Nauti jos voit. Tästä biisistä ei moni selviä täysin järjissään ja silti se on jotain erityisen kaunista.

Janeveera – SUSI

Janeveera on laulaja-laulunkirjoittaja, jonka laulut kertovat ihmisyydestä: ristiriitaisista tunteista ja ihmissuhteiden haasteista. Herkässä musiikissa kuuluu Janeveeran tausta niin klassisen musiikin, kuorojen kuin indiepop- ja folkyhtyeiden riveissä.

Janeveera on tehnyt omaa musiikkia jo puolitoista vuosikymmentä, mutta tuli julkisuuteen laulajana ja lauluntekijänä vasta keväällä 2021, jolloin hän julkaisi ensisinglensä Selin toisiimme. Debyytti-EP Vettä virrannut ilmestyi alkuvuodesta 2022.

25.5. julkaistiin Janeveeran uusin single, Susi, joka on tehty yhteistyössä Roso-tuotannon kanssa. Eteerisen kaunis ja heleä laulu kuljettaa kuulijansa keskelle unenomaista maisemaa. Vertauskuvana susi taipuu lyriikoissa moneksi; pedosta nahaksi seinälle. Anna-Lotta Onnin viulunsoitto kruunaa herkän kokonaisuuden. Kitaran ja basson on soittanut Juuso Perälä.

Janeveera esiintyy tulevana kesänä esimerkiksi Yläkaupungin Yössä, Jyväskylässä ja Kaustinen Folk Music Festivaaleilla.

Janeveeran Susi-biisin kannessa ulvoo susi. Kannen valokuva on mustavalkoinen.

Susi

Janeveera

 

Ääni särkyneille -yhtyeen Rakkauden ranta -biisin kansigrafiikassa mustana siluettina näkyvä nuori pari suutelee.

Rakkauden ranta

Ääni särkyneille

Ääni särkyneille – RAKKAUDEN RANTA

Ääni särkyneille on vuonna 2021 perustettu yhtye, jossa sanoituksesta vastaa Mika Lukkari ja sävellyksestä Kare Poutanen. Musiikillaan yhtye tahtoo koskettaa ja auttaa ihmisiä. Tekemistä ohjaa vahva usko musiikin voimaan ja kykyyn vaikuttaa ihmismieleen.

11.5.2022 julkaistu sinkku Rakkauden Ranta on herkkä kertomus nuoren parisuhteen kehityksestä aina alttarille asti. Kaunis pop-kappale on alunperin tarkoitettu esitettäväksi häissä ja jatkaa sanomallaan yhtyeen aikaisempaa linjaa: rakkautta särkyneille.

Nuoresta iästään huolimatta yhtyeellä on julkaistuna jo viisi sinkkua, sekä englanninkielinen EP Voice for the broken. Julkaisujen lisäksi tuottelias bändi kertoo, että heillä on takataskussaan sävellettynä miltein 100 biisiä. Ääni särkyneille keikkailee ensikesänä ja heidät voi nähdä esimerkiksi Kalasataman Vapaakaupungin Olohuoneessa, Redissä 4.6.

Mary N Oblivion – GOLDEN TOUCH

Mary N Oblivion, eli sisarusduo Mika ja Marianne Leminen, on tuore indie-pop yhtye. Yhtyeen teokset käsittelevät mystisiä ja synkkiä asioita, seuraten fiktiivisen hahmon, Maryn, kokemuksia ja elämää. Mary N Oblivionin kappaleet kirjoittaa Mika ja sanoittaa Marianne.

Mary N Oblivion julkaisi ensimmäisen sinkkunsa, nimeltä Golden Touch, 18.5.
Kohtalokasta kappaletta inspiroi mytologinen kertomus kuningas Midaksesta ja tämän kullaksi muuttavasta kosketuksesta. Golden Touch kertoo oravanpyörästä, johon nykyihminen voi joutua, tavoitellessaan uraa ja rahaa. Kullanhimo ei kuitenkaan aina ole pelkästään siunaus. Sisarusten lisäksi kappaleella esiintyy Dream Lakes eli Mira Oja. Linkki Miran juttuun (https://www.rosotuotanto.fi/portfolio/dream-lakes/) ?

Marianne Leminen on laulanut läpi elämänsä. Mary N Oblivion ja Golden Touch on kuitenkin hänen ensimmäinen musiikillinen projektinsa, joka päätyi julkaistavaksi. Musiikillisina inspiraation lähteinään Marianne mainitsee Paramoren sekä Billie Eilishin.

Mika Leminen on kirjoittanut lauluja jo vuodesta 2010 asti. Golden Touch on sanoittaja-tuottajan ensimmäinen pop-julkaisu. Mary N Oblivion on vastaus Lemisen pitkäaikaisiin haaveisiin tuottaa tarttuvia, koukuttavia pop-kappaleita.

Mary N Oblivion -yhtyeen Golden Touch -biisin kannessa naisen ojennettu käsi on kultapölyn peitossa.

Golden Touch

Mary N Oblivion feat. Dream Lakes

Kohtalokasta kappaletta inspiroi mytologinen kertomus kuningas Midaksesta