Henkilödokumentti 3D-videoteknologialla

Henkilödokumentin tekeminen 3D-teknologialla

Samuli Aalto julkaisi 3D-teknologialla kuvatun henkilödokumentin. Nyt hän kertoo prosessista elokuvan taustalla.

Olen Hyvän mielen pelit ry:n toiminnassa mukana ja siellä toimivassa Elokuvantekoryhmässä. Sain idean uudesta projektista eräänä päivänä, kun tahdoin tehdä videon, jossa voisin harjoitella 3D-stereokuvausta kahdella kameralla. Tahdoin myös hyödyntää itse 3D-tulostamaani kannettavaa kameranpidikettä. 3D-tulostamalla olen tehnyt paljon erilaisia esineitä, näin säästyy kameratarvikkeissakin, kun voi itse toteuttaa erilaisia tarpeellisia välineitä.

3D-stereokuvauksessa käytin kahta kameraa rinnakkain. Näin saadaan molemmille silmille oma kuva 3D-videossa. Esityksen voi toteuttaa vaikka 3D-videotykillä. Tällöin tarvitaan 3D-lasit. On myös mahdollista tehdä videosta videoeditorissa erityyppisiä 3D-videoita. Esimerkiksi kaksi kuvaa vierekkäin, taikka anaglyfisenä. Anaglyfisessä 3D-videossa ei tarvita erikseen 3D-esitystä tukevaa laitetta, vaan riittää, että on 3D-lasit, joissa toinen lasi on punainen ja toinen sininen.

Omakuvassa ruskeatukkainen mies, jolla on silmälasit ja lempeä katse.
Samuli Aalto ideoi ja toteutti henkilödokumentin.
Mustaan Roso-huppariin pukeutunut Sami esittelee pientä figuuria.
Figuuritaiteilija Sami Nyberg kuvauspäivänä. Kuva: Sami Juntunen

Kuvaukseen emme olleet tehneet käsikirjoitusta, vaan lähinnä työjärjestyksen.

Sain siis idean dokumentin tekemiseksi. Aiheeksi valikoitui, hieman pohdittuani, Sami Nyberg. Olen nähnyt Nybergin figuuritaidetta sekä Rosossa että Hyvän mielen pelit ry:n kautta. Päätinkin kysyä asiasta sekä Elokuvantekoryhmän vetäjältä Sami Juntuselta, sekä tietysti itse henkilödokumentin päähenkilöltä, Sami Nybergiltä. Kun asiasta oli sovittu, Sami Nyberg toimitti alustavan suunnitelman siitä, mitä kohtauksia figuuritaiteen teosta videoon tulisi ja näistä lähdimme liikkeelle.

Sovitun kuvauspäivän tultua ajankohtaiseksi, menimme kuvaamaan Sami Nybergin luo, missä hän taidettaan tekee. Meidän oli tarkoitus myös käydä kuvaamassa kahdessa eri liikkeessä; pelikaupassa sekä painoliikkeessä, mutta ne peruuntuivat koronarajoitusten vuoksi, joten kuvaaminen siltä osin jäi pois.

Kuvaukseen emme olleet tehneet käsikirjoitusta, vaan lähinnä työjärjestyksen, jossa kuvattiin figuuritaiteen tekeminen alusta päätepisteeseen. Sami Nyberg kertoi omin sanoin työskentelyn etenemisestä. Videon editointi sujui rutiinilla. Kuvausmateriaalia jäi hyvin vähän yli, koska otimme kohtaukset oikeastaan kerralla. Tämä helpotti editointia.

Lähikuvassa valkoinen vaakasuuntainen teline, jonka sivuilla olevista vivuista Samuli ohjaa kameroita.
Samuli Aalto on 3D-tulostanut itse kuvaustelineen, joka sopii 3D-videokuvaamiseen. Kuva: Sami Juntunen

Oli hienoa päästä kuvaamaan kahdella kameralla ja jännittävää nähdä onnistuuko 3D-videon tekeminen saadusta kuvausmateriaalista. Editointi sujui kuitenkin melko jouhevasti. Lopullisen version viimeistelyn jälkeen, julkaisin ensin 2D-version Hyvän mielen pelit ry:n YouTubessa. Samalla jatkoin vielä 3D-version hiomista. 3D-version valmistuttua saimme mahdollisuuden ensiesittää videon 3D-version Niemikotisäätiön Haagan toimintatalolla. Tätä varten minun oli kuljetettava valkokangas, 3D-videotykki ja 3D-lasit kymmenelle osallistujalle, jotka riittivät tähän esitykseen.

Erilaiset kuvausefektit, kuten 3D-kuvaus ovat mielenkiintoisia ja kiehtovia. Pyrin tekemään jatkossakin 3D-videoita videoprojekteista, joita teen. 3D-efekti on mielestäni turhan vähän käytössä, eikä sitä varten enää valmisteta esimerkiksi kuluttajatelevisioita, mutta 3D-videotykkejä on sentään edelleen saatavilla. Pyrin keksimään jatkossa, mitä muuta voisi kuvata ja myös esittää, erityisesti 3D-versioina.

Henkilödokumentti on nähtävissä 2D-versiona Youtubessa.

Figuuritaiteen tekijä Sami Nyberg

Henkilödokumentti