Fiilis pitää olla hyvä kaikessa mitä tehdään.

Säveliä ja sanataidetta Lahdesta.

Roso-tuotannon kolmannessa numerossa tutustutaan lahtelaisen laulaja-lauluntekijä Ville Kujalaan. Villeä haastattelivat Roso-lehden toimitustiimin jäsenet Kare Poutanen ja Sampo Riskilä.

Kuka on Ville Kujala?

Ville Kujala alias Will`s Corner on lahtelainen laulaja-lauluntekijä, joka on viettänyt viimeiset 20 vuotta tiiviisti tehden omaa musiikkia ja sanataidetta sekä keikkaillen trubaduurina. Aloitin kitaran kanssa ysärin (90-luvun) puolivälin jälkeen tee-se itse-meiningillä, eli ilman musiikin koulutusta. Itse asiassa näin jälkikäteen se ei ollut mikään helppo tie. 

Miksi ja kenelle teet musiikkia?

Musiikki on ollut minulle aina tärkeää. Se voi avata kanavia tai sulkea niitä. Se voi sytyttää valoja sinne, missä niitä ei ole ennen nähnyt ja aukaista ovia uusiin maailmoihin, mitä ei ole edes tiennyt ennen olevan. Olen pyrkinyt aina tekemään  sellaista musaa, josta itse pitäisin. Tottakai on myös toiveena, että löytyisi toisia samanhenkisiä. Jotka myös diggaisivat minun tekemästäni musiikista. Fiilis pitää olla hyvä kaikessa mitä tehdään. Hyvää fiilistä ei voi pakottaa.

Kirjoitat kappaleesi englanniksi. Miten sen käyttö lyriikoissa eroaa suomen kielestä? 

Se riippuu siitä, mitä haluat sanoa. Vaikkapa rakkaudentunnustukset on helpompia tehdä englanniksi. Suomeksi monet lauseet ovat paljon vakavampia ja alleviivaavampia, vaikka englanniksikin teksti on ja pitääkin olla rehellistä. Olen kuunnellut paljon englanninkielistä musiikkia, joten itselleni oli luontevampaa lähteä tekemään tekstejä englanniksi. On myös luonnollista lähteä tekemään sellaista musaa, jota itse myös kuuntelee. 

Sanoituksilla ja sanataiteella on kaikessa tekemisessäsi merkittävä rooli. Pystyykö sanoilla parantamaan maailmaa?

Sanotaan, että kynä on miekkaa terävämpi. Sanoilla voi puhdistaa ilmaa ja saada omatuntonsa esiin niin luettuna, puhuttuna kuin myös laulettunakin. Teksti luo ajatuksia niiden vastaanottajalle. Silloin sanataiteen aarrearkku avautuu jokaiselle kuka tekstin ikinä tunteekaan omakseen. Silloin kun sanat alkavat kertomaan tarinaa niiden lukijalle ja kuuntelijalle, voin todeta onnistuneeni tehtävässäni tarinankertojana.

Selfiekuvassa miehen musta varjokuva heijastuu maahan ja vilkuttaa.
Musiikki on ollut minulle aina tärkeää. Se voi avata kanavia tai sulkea niitä. Se voi sytyttää valoja sinne, missä niitä ei ole ennen nähnyt ja aukaista ovia uusiin maailmoihin, mitä ei ole edes tiennyt ennen olevan.
Levykaupassa Ville Kujala tutkii Bob Dylanin LP-levyä.

Keikkailet säännöllisesti trubaduurina. Mitä esiintymiset merkitsevät sinulle?

Esiintymiset merkitsevät todella paljon. Treenaan paljon, jotta voin olla keikoilla parhaimmillani. Ainakin itseltäni se vaatii paljon kurinalaista työtä. Yleisön kanssa tapahtuva vuorovaikutus edellyttää aina herkkyyttä ja pitkiä tuntosarvia yleisön suuntaan. Osa keikkojen viehätystä on se, että jokainen niistä on erilainen. Viime aikoina olen soittanut paljon yksin, ja huomaan kaipaavani bändiä ympärille. Trubaduurina keikkaillessa on taas se hyvä puoli, että jos menee joku asia väärin, niin ei voi syyttää ketään muuta kuin itseä. Se on siinä mielessä rehellistä touhua. 

Kuuntelimme toimitustiimillä tätä juttua varten kappaleesi A Jamaican Rum ( With A Card Queen of Hearts ). Kerro vähän tästä biisistä.

Biisin tarina vie kuuntelijan pitkän illan jälkeisille jatkoille. Aamun sarastaessa nautittu jamaikalainen rommi alkaa kuljettamaan kappaleen päähenkilön ajatuksia ja mielentilaa kuin jokin suurempi ääni alkaisi puhumaan. Tein kappaleeseen ensimmäiseksi sointukierron, jonka jälkeen siihen alkoi muodostumaan pikkuhiljaa lyriikat. Sanoituspuolella syntyi nopeasti ensimmäinen säkeistö ilman kertosäettä ollenkaan. Pienen tauon jälkeen sain kaikki kirjoitetut säkeistöt sitten kasaan tässä biisissä. Äänitysvaiheessa vedin henkselit 2. ja 7. kirjoitettujen säkeistön yli. Myöhemmin ajateltuna 2. säkeistö on kyllä laulettavissa. Jos äänittäisin biisin nyt, niin laulaisin ja äänittäisin kyllä mukaan myös 2. säkeistön. 7. säkeistön kohdalla pois jättäminen tuntuu vieläkin oikealta päätökseltä. Eli alkuperäisiä 2. ja 7. säkeistöä ei biisin nykyisessä versiossa ole. Vaikka biisi on jo niin sanotusti julkaistu, ei se ole vieläkään omasta mielestäni valmis. 

Haluaako Ville Kujala olla tähti?

Ville Kujala ei halua olla tähti, mutta Will`s Corner onkin sitten aivan oma lukunsa. 

Missä Will`s Corneria voi kuulla?

Biisejä on kuultavissa Will`s Corner Youtube kanavalla, sekä livenä klubeilla mm. Lahden seudulla.Keikoista ilmoitellaan myös Roso-tuotannon kanavilla.