Esteri

Projekti naisvihaa vastaan.

Esteri on tehty vanhaan mallinukkeen. Kaikki Esteriin kirjoitetut tekstit ovat naisten tai naiseksi oletettujen henkilöiden saamia, aitoja kommentteja, joita taiteilija Nata Lappi on kerännyt Facebookissa ja Instagramissa sekä ihmisiltä kasvokkain. Esteri on ollut esillä vuonna 2020 naisvihan vastaisessa mielenosoituksessa Helsingissä.

Miten Esteri on otettu vastaan?

Esteri on otettu vastaan hyvin, se on saanut huomiota oikein mukavasti. Olen saanut paljon kommenttia siitä, että teos on tärkeä ja tarpeellinen ja uskon että se on totta. Esterillä on ollut mukana vieraskirja, johon miekkarissa ihmiset sai kirjoittaa viestejä, mutta en ole vielä itse saanut sitä käsiini, koska koko teos on ollut säilytyksessä Helsingissä miekkarin jälkeen. En ole päässyt vielä hakemaan sitä enkä päässyt mielenosoitukseenkaan mukaan, vaan lähetin Esterin sinne kimppakyydillä.

Onko Esteri-projekti saanut asennemuutosta aikaan?

Esteri on vahva ja selkeä teos ja olen siitä ylpeä. Se oli tosi vaikea myöskin tehdä; nämä kommentit, joita siihen sain, on niin hirveitä. Kirjoitukset on tosiaan kaikki sellaisia, mitä naiset ja naiseksi oletetut on saaneet kuulla. Niitä on sanoneet pomot ja työkaverit, vanhemmat ja sukulaiset, kumppanit ja ystävät. Siksi se varmasti vetoaa niin moniin: kaikki tietää, että ihmiset joutuvat kuuntelemaan tällaisia puheita joka päivä ja sitä vielä pidetään monesti aivan normaalina. Se on naisvihaa selkeimmillään. Toivon, että Esteri on saanut ihmiset ajattelemaan ja toivon että sille ilmaantuu lisää tilaisuuksia vaikuttaa ihmisiin.

Lisää Esteri-projektista Nata Lapin verkkosivulla

Mallinukkeen, naisvartaloiseen torsoon, on kirjoitettu mustin kirjaiminen halveksuvia kommentteja.
Esteri-mallinukkeen kirjoitettuja aitoja kommentteja:

Nuo tissit keittää varmaan hyvää kahvia.

Laihduta 20 kg niin katotaan sitten.

Toivottavasti sut raiskataan uudestaan.

Ensimmäinen ei on esileikkiä.

Miks pidät tollasia vaatteita jos et halua et kosketaan?

Apua väkivallan kokemuksiin ja uhkaan:

Jos olet kokenut henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa, hankithan itsellesi apua. Voit esimerkiksi soittaa seuraaviin numeroihin:

Naisten Linjan puhelinpalvelu 0800 02400 (ma-pe klo 16-20)

Nollalinjan puhelinpalvelu: 080 005 005