#carpediemhaaste

Carep Diem -haasteen tuomarit Tiia Karoliina, DJ Logout ja Shaka Kukunorin toimistolla.
Carpe Diem -haasteen tuomareiden, Tiia Karoliinan, DJ Logout'in ja Shakan, mielestä kisan taso oli yllättävän kova.

Siisti teksti ja omaperäinen flow – Carpe Diem -haasteen voittajat on julkaistu

Toukokuun alussa startannut #carpediemhaaste on tullut päätökseen. Osallistumisia tuli yhteensä 33, joiden joukosta raati valitsi 7 voittajaa.

Torstaina 2.6. Roson Malmin toimistolla ollaan niin sanotusti asian ytimessä. Roson audio- ja mediatuotannosta vastaava ohjaaja Aleksi Lemola on koonnut kaikki 33 osallistumista noin viidentoista minuutin pituiseksi videoksi. Rennoissa, mutta odottavissa tunnelmissa, korealaista noutoruokaa nauttien, istuu kolme musiikin ammattilaista. Tiia Karoliina, Shaka ja DJ Logout ovat valmiina käymään läpi, arvioimaan ja ruotimaan Carpe Diem -haasteen osallistujat.

Haasteessa alusta asti mukana ollut räppäri Tiia Karoliina on julkaissut ensimmäisen EP:eensä vuonna 2016. Hänet on nähty muun muassa YleX Nosteessa sarjan toisella kaudella. Soolouransa lisäksi artisti tunnetaan myös Sitku ja Huulet nimisistä kokoonpanoista. Haasteessa alusta asti mukana olleena, Tiia Karoliinalla on kokonaisvaltainen näkökulma osallistujista.

Shaka, eli Shaka Kampara on Helsinkiläinen rap-artisti, joka on tehnyt musiikkia jo 2000-luvun alusta. Jontti & Shaka kokoonpanolla julkaistu albumia, Rata-äänitettä (2007), voidaan tituleerata suomiräpin klassikoksi. Shaka tuo Carpe Diem -haasteen raatiin pitkän uransa suomaa kokemusta.

Kolmantena tuomarina toimii Roso-tuotannon Aleksi Lemola. Ennen kaikkea DJ Logout nimellä tunnettu Lemola on monitaituri. Hän on tuottaja ja DJ, sekä pyörittää Logout Music levy-yhtiötä. Lemola on sekä tuottanut räppiä että toiminut erilaisten rap-yhtyeiden DJ:nä. Lemola viimeistelee raatimme tuottajan näkökulmalla.

Video pyörähtäessä käyntiin suurelta näytöltä, alkavat raadin päät nytkyä fiilistellen suorituksia. Ensireaktio on yhtenäinen: kova taso! Jopa yllättävän kova. Raatilaisten kommenteissa pyörivät ilmaisut, kuten “valmis studioon” ja “on selvästi räpätty aiemminkin”.

Päätöksentekoprosessi on pitkä. Ensimmäisten suosikkien jälkeen, raadin mielipiteet erkanevat ja keskustelua käydään kiivaasti. Kumpaa tulisi pitää tärkeämpänä, hyvää flow’ta vai mielenkiintoisia lyriikoita? Lopulta raati päätyy istumaan Roson toimistolla lähes viisi tuntia.

Lopulta saadaan aikaan yhteinen päätös. Haasteen voittajat ovat WillieGood eli Ville Rantanen, Vilzue eli Ville Kyöperi, Igor CK eli Iikka Kolehmainen, Vilma eli Vilma Lindqvist, tonnikeiju, arihhx ja Talizo,
Tiia Karoliinalta erityismaininnan sai Tiktokissa osallistunut @pikkuhukka.

Vilma on estynyt saapumasta Helsingin äänityksiin paikan päälle. Raati oli kuitenkin yksimielinen siitä, että hänet halutaan mukaan biisille. Niinpä Vilmalle päädyttiin tarjoamaan poikkeuksellisesti mahdollisuus osallistua etänä. Etäosallistumisen vapautettua paikan studiosessareilta, on voittajia alkuperäisen kuuden sijaan seitsemän. The more the merrier! Tsekkaa vielä alta voittajien osallistumiset, sekä raadin kommentit.

Carpe Diem -mainoskuva.

Talizo (TikTokissa @talizo13)

Talizo vaikuttaa rap-duossa nimeltä Meijän joukkue. Raati piti hänen suorituksessaan erityisesti flow’sta. Rennon flow´n vastapainona vetoa kuvailtiin myös skarpiksi.

Vilzue

Myös Vilzue on julkaissut jo omaa musiikkia. Raadin mielestä hänen vetonsa oli tasavarma suoritus, johon kuului siisti teksti ja omaperäinen flow.

Igor CK (TikTokissa @igdatsme)

Igor CK kertoo tehneensä räppiä jo pitkään, mutta varsinaista julkaistua tuotantoa ei vielä ole. Raati kommentoi hänen vetoaan tyylipuhtaaksi, selkeäksi konseptiksi.

Vilma (TikTokiaa @vilmalindqvist01)

Edellisten tapaan, myös Vilma on ehtinyt julkaisemaan musiikkiaan spotifyssa. Raati kommentoi hänen suoritustaan todella tiukaksi ja kovaksi vedoksi. Vilma sai kehuja myös soundista ja äänenpainosta.

tonnikeiju (TikTokissa @tonnikeiju67)

tonnikeijun suorituksesta pidettiin erityisesti pitkistä multiriimeistä. Vedossa nähtiin yhdistyvän samalla sekä rentous, että teknisyys.

arihhx

arihhx:n suorituksessa pidettiin erityisesti omanlaisesta, vangitsevasta tyylistä: äänitys on selvästi tehty autossa ja räpit suoritetaan hyvin minimalistisesti ja eleettömästi. Läpästä välittyy tunne aitoudesta.

WillieGood (TikTokissa @oonkolme)

WillieGood on julkaissut tuotantoaan Spotifyssa ja Youtubessa. Raati kuvailee, että osallistumisessaan WillieGood ratsasti biitin päällä vaivattomasti ja eteni kuin musiikin päällä tanssien.

Voittajat tapaavat toisensa 15.6. Sonic Pump Studiosilla Helsingissä. Studiopäivän aikana on tarkoitus äänittää näiden seitsemän artistin yhteinen possebiisi, joka julkaistaan Roso-tuotannon kautta suoratoistopalveluihin. Ota haltuun Roson Discord ja somekanavat, niin kuulet ensimmäisten joukossa, kun tämä tykki julkaistaan!