Alla maan, yllä taivaan

Kansa alla maan tanssii taivaissa Lambadaa

Roso järjesti syksyllä 2021 räppäri Hannibalin johdolla seitsemän viikkoa kestäneen työpajan, jonka aikana perehdyttiin monipuolisesti räpin kirjoittamiseen tekemisen kautta. Työpajaan osallistui kova kaarti nuoria räpintekijöitä, joiden kanssa luotiin synkkähenkinen possekappale “Alla maan, yllä taivaan”, jonka Roso Records julkaisee 1.12.

Teksti: Eetu Karjalainen

Selailin elokuun tienoolla Instagramia ja huomasin postauksen syksyllä 2021 alkavasta raptyöpajasta. Olin jo kertaalleen ollut Roson samanmoisessa etänä käytävässä raptyöpajassa mukana, joten tuumasin että mikä jottei, taas mennään.

Konsepti oli varsin selkeä: 7 viikkoinen setti, kokoontuminen kerta viikkoon ja lopulta pihalla olisi yhdessä tehty niin sanottu possebiisi. Äänessä olisi siis osallistujat, tietysti minä mukaan lukien. Mentorina toimisi Hannibal ja tuotannosta vastaisi DJ-Logout. Näin hommat menivätkin, paitsi että yhden kappaleen sijasta nälkäisinä artisteina painoimme biisejä kaksinverroin ja kokoontumisiakin kertyi lopulta kahdeksan seitsemän sijasta.

Biisit tehtiin siis porukalla. Päätettiin kappaleen aihe yhdessä, pohdittiin yhdessä minkälaisen biitin DJ-Logout voisi tekaista sekä tietysti tehtiin kertosäe yhdessä. Se mikä jäi omalle kontolle oli tietenkin oma säkeistö eli niin sanottu verse. Versen pituus kuului vielä yhdessä päätettyihin asioihin, mutta sanoitus tuli kunkin omasta päästä, tietenkin aiheen hengessä. Kun verse oli tekeillään, tai omasta mielestään valmis, pääsi Hannibal vielä sanomaan omat mielipiteensä ja kehitysehdotuksensa. Näillä resepteillä alkoi muhimaan kaksi hienoa possebiisiä.

Kun verse oli tekeillään, tai omasta mielestään valmis, pääsi Hannibal vielä sanomaan omat mielipiteensä ja kehitysehdotuksensa. Näillä resepteillä alkoi muhimaan kaksi hienoa possebiisiä.

Henkilökohtaisia syitä mukaan lähtemiselle oli kaksi vahvaa: ensimmäisenä se, että tykkään tehdä biisejä porukalla. Pääsee tutustumaan toisiin rap musiikin tekijöihin ja kuulemaan heidän tyylejään ja näkökulmiaan. Toinen syy onkin rehdisti sanottuna oma laiskuus. Saan porukalla tehdessä aikaiseksi enemmän ja tietysti myös nopeammalla tahdilla. Mukaan lähtemistä ei tarvinnut siis paljoa puntaroida

Mikäli vähääkään pohtii lähtemistä tämänlaiseen toimintaan, suosittelen sitä vahvasti. Kynnys mukaan hyppäämiselle on pieni ja myöskin pois pomppaamiselle, jos tuntuu ettei tämä ollutkaan hyvä juttu. Jos viihdyt loppuun on vastine suuri. Opin muodossa, ainakin omalla kohdallani.

Levynkannessa on kollaasimainen graafinen kuvitus. Punamusta kehys jakaa kuvan vaakasuunnassa kahtia: ylhäällä on kaupungin siluetti, silmät ja kissankuono, alhaalla suuri mieshahmo ja asetaistelua käyvä miesjoukkio.

Alla maan, yllä taivaan

JulkaisijaRoso Records
Julkaisupäivä1.12.2021
KansiVilunki
FeaturingRautakeuhko, MC Cepari, Karppe, Psyykkinen, Limppu