3D-piirroksia

Robotti istuu ruohikossa metsän siimeksessä. Pieni orava istuu robotin jalan päällä. Orava ja robotti katsovat toisiaan.
Samuli Orava: Robot golem, digitaalinen piirros.

Rakkaudesta piirtämiseen

Roson Pidä paja! -kilpailussa etsittiin uusia ideoita yhteisön sisältä.

Millaisia pajoja rosolaiset haluavat? Tätä kysyimme Roson yhteisöltä keväällä 2021, kun järjestimme avoimen Pidä paja! -ideakilpailun. Kuka vain yhteisön jäsen saattoi suunnitella oman verkossa järjestettävän työpajan, jonka ohjaamisesta hän saa palkkion. Ehdotuksia tulikin runsaasti aina frisbeegolfista elämänkerran kirjoittamiseen. Yhteisö kuitenkin äänesti voittajaksi 3D piirtämisen perusteet -työpajan, jonka ohjaaja Santeri Orava on itseoppinut ja kunnianhimoinen piirtäjä. Tule mukaan oppimaan piirtämistä Santerin kanssa!

Tavernassa on vankkarakeiset puukalusteet, puisia oluttynnyreitä ja lyhtyjä. Valaistus ja tunnelma ovat hämyisiä.
Samuli Orava: Olden tavern, digitaalinen piirros.
Realistinen, sarjakuvatyylinen piirros nuoren miehen kasvoista, jotka katsovat vasemmalle. Hiukset, silmät ja paita ovat mustia, tausta sininen.
Samuli Orava: Omakuva, digitaalinen piirros.

Kuka?

”Olen Santeri Orava 18v. Olen tyyppi, joka rakastaa piirtämistä ja joka näki mahdollisuuden opettaa muille sitä mitä on itse oppinut. Olen aina ollut kiinnostunut visuaalisesta taiteesta kuten piirretyistä ja halusin aina tehdä jotain niin hienoa. Huomasin jossain vaiheessa, että en tule koskaan tekemään omaa taidetta, jos en harjoittele, joten aloin piirtämään. 

Olen piirtänyt koko elämäni mutta en enempää, kun jotain pikku ukkeleita matikan vihkoon. Noin puolitoista vuotta sitten tajusin, että piirtäminen on unelma-ammattini. Hankin piirtotabletin ja olen harjoitellut sen jälkeen päivittäin. Tavoitteenani on tietenkin tulla aina vaan paremmaksi ja paremmaksi. Katson ihan sairaasti piirrettyjä elokuvia ja sarjoja, luen sarjakuvia ja seuraan useita artisteja netissä. Rakastan myös luontoa varsinkin suomen talvea, jotka kaikki inspiroi minua.

Minulla on useita esikuvia ja ensimmäiseksi tulee mieleeni Mauri Kunnas, joka on tehnyt yhden lempi piirretyistäni ”Joulupukki ja Noitarumpu”. Vähän uudempi esikuvani on Youtube artisti nimeltä ”Worthikids” joka tekee yksin ihan älyttömiä 2D ja 3D videoita ja musiikkivideoita.

En ole vielä laittanut töitäni minnekään esille. En käytä sosiaalista mediaa, joten minulla ei ole vielä ollut paikkaa jossa niitä voisi esitellä. Se tulee kuitenkin varmasti vielä muuttumaan tulevaisuudessa.”

Musta peliohjain on ruskealla pöydällä. Valo kiiltää sen pinnassa.
Samuli Orava: Controller, digitaalinen piirros.
Violetti, pelkistetty perspektiivipiirros korttelin kulmasta ja tienristeyksestä.
Samuli Orava: Citybanner, digitaalinen piirros.

Opi piirtämään kuin pro!

Roso-tuotannon Discordissa starttaa keskiviikkona 9.6. uusi 3D piirtämisen perusteet -työpaja, jossa opetellaan kolmiulotteisten muotojen ja perspektiiviin piirtämisen perusteet hauskalla ja ymmärrettävällä tavalla. Työpajassa opetellaan piirtämään paperille ja digitaalisesti realistisia 3D muotoja ja kuvia. Aluksi opetellaan perusmuotojen kuten ympyrän, sylinterin ja kuution piirtämistä eri kulmissa ja perspektiivissä. Niiden jälkeen siirrytään piirtämään elävästä elämästä nousevia aiheita, compound-muotoja sekä orgaanisia ja epäorgaanisia muotoja.

Osallistuminen on helppoa

Työpaja koostuu 3D piirtämisen eri osa-alueita käsittelevistä opetusvideosta, jotka ilmestyvät  Roso-tuotannon Discordiin keskiviikkoisin ja lauantaisin kanavalle #3D-piirtämisen-perusteet-tehtävät. Videoissa perehdytään aiheeseen käytännön esimerkein ja annetaan tehtävänanto seuraavaksi kerraksi. Tämän lisäksi on työpajan ohjaajan chat-muotoinen tuki ja ohjaus työpajan omalla Discord-kanavalla. Yhden videon kesto on noin 10 minuuttia ja tehtävien haastavuus kasvaa työpajan edetessä. Työpajaan voi siis osallistua omien aikataulujen mukaisesti.

Piirrä kynällä tai tietokoneella

Osallistuminen ei myöskään edellytä mitään erityisiä laitehankintoja. Voit osallistua joko puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Kuvien piirtämiseen voi käyttää kynää, paperia ja viivoitinta. Valmiista työstä voi ottaa valokuvan ja lähettää sen työpajan Discord-kanavalle toisten nähtäville. Paja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta ja haluavat oppia 3D ja perspektiiviin piirtämistä. Osallistuminen  ei edellytä aikaisempaa osaamista. Pajan ohjaajana toimii Santeri Orava. 

3D-piirtämisen perusteet –työpaja

Aika: 9.6.–30.6. 
Paikka: Roso-tuotannon Discord
Ohjaaja: Santeri Orava
Hinta: Maksuton
Lisätietoja:  rosotuotanto@kukunori.fi